Receptes

Peres, pomes i raïm moscatell

Els mercats són el paradís dels aliments de temporada. Si entre setembre i octubre anem a les parades de fruita del Mercat de la Concepció hi trobarem tres fruites ideals per aquest moment de l'any: les peres, les pomes i el raïm moscatell.

Tant les peres com les pomes són de la família de les rosàcies: tenen flors delicades, de color blanc o rosa clar i floreixen entre l'abril i el juny. A Catalunya, a més, tant la pera com la poma tenen segell de qualitat diferenciada: la DOP Pera de Lleida i la IGP Poma de Girona.

Les peres de la denominació d'origen protegida Pera de Lleida són les peres més dolces de la seva espècie gràcies a l'estrès tèrmic i hídric al qual estan sotmeses. La riquesa de les terres, els hiverns molt freds i les boires persistents, permeten el repòs dels perers, i els estius secs, endolceixen els fruits i milloren les característiques organolèptiques de les tres varietats: Blanquilla, Llimonera i Conference.
Les pomes de la indicació geogràfica protegida, igual que les peres de Lleida, destaquen per ser molt dolces i tenir una coloració perfecta. Això és possible perquè es cultiven en camps del Baix Empordà, l'Alt Empordà i el Gironès en sòls amb materials d'origen fluvial, topografia plana, amb una erosió mínima i un drenatge òptim. Però també gaudeixen d'un clima privilegiat influenciat per la proximitat del Mediterrani i el Pirineu, amb temperatures suaus i fresques, contrastos molt marcats entre el dia i la nit, així com una humitat relativa i una insolació elevada durant l'estiu. Les varietats de Poma de Girona que podem trobar són les següents: Golden, Gala, Granny Smith i Red Delicious.


Sobre les propietats nutricionals, és interessant destacar que la pera és una fruita amb molta aigua i poques calories. A més, conté molta fibra i té un efecte saciant i regulador de l'intestí. Pel que fa a la poma, també té un alt contingut d'aigua i minerals, que permeten refrescar-nos i hidratar-nos. Però el més rellevant és la capacitat antioxidant que té gràcies als flavonoides i també és un excel·lent regulador intestinal.
 

Més enllà de peres i pomes, quan comença la tardor i la verema està acabada (o pocs dies de fer-ho), és un moment idoni per gaudir d'una taula amb raïm moscatell. És la varietat més habitual degut al seu aroma i dolçor. Els grans són grossos, rodons, molt llisos i amb la pell blanca, negra o vermella. També és molt conegut per fer panses o elaborar vi de moscatell, un vi dolç i suau.

A continuació, tot i que estem acostumats a menjar-nos la fruita com a postres, compartim 3 receptes que incorporen la pera, la poma i el raïm en plats principals:

HORARI D'HIVERN

Mercat alimentació
Dilluns i dissabte de 08:00 a 15:00 h
De dimarts a divendres de 08:00 a 20:00 h


Electrodomèstics Miró
Dilluns a dissabte de 10 a 20:30 h

Floristeries

De dilluns a diumenge de 0 a 24 h.

Aragó, 313-317 08009 Barcelona
Segueix-nos també a