Receptes

Revetlles!

S'acosta la nit més màgica de l'any, la nit de Sant Joan. Seguidament, vindrà la nit de Sant Pere i tantes altres fins a donar per acabat l'estiu. I és que l'estiu meteorològic comença el dia 21 de juny i s’allargarà fins el 23 de setembre, però la nit de Sant Joan és la que ens marca clarament el calendari i ho celebrem arreu de Catalunya, tots a la vegada. Vet aquí que la revetlla de Sant Joan sigui la revetlla de revetlles.

La revetlla de Sant Joan i les que la segueixen també són un punt de trobada on compartim taula amb amics i família. És popularment conegut que en les revetlles toca menjar coca, però també és moment de tastar tants altres productes de temporada que omplen el Mercat de la Concepció de colors.

La coca de Sant Joan simbolitza el sol. Antigament, tot i que actualment és més habitual trobar-les ovalades, la coca de Sant Joan era rodona. Com és sabut, la nit de Sant Joan és la més curta de l’any i el dia 24 de juny és el dia amb més hores solars. Seguint amb la simbologia i aquestes dues dades, quan ens mengem la coca de Sant Joan simbolitza que ens estem menjant el sol que ens ha d'escalfar durant tot l'estiu. Ara bé, de coques n'hi ha més i de ben variades: de llardons, de crema, de crema i cireres, de pinyons, farcida de xocolata, cabell d'àngel, etc., i, fins i tot, fa tres anys que Catalunya celebra el concurs Millor Coca de Sant Joan per trobar la millor entre tots els pastissers professionals que s’hi presenten.Les nits de revetlla provenen d'una tradició mil·lenària i molt mediterrània de seure en una mateixa taula a gent diversa per compartir un àpat. I més enllà de la coca hi ha d'altres menges molt característiques.

Per l'aperitiu seitons o sardines i com a plat principal el sorell, el lluç, el peix espasa o uns bons llagostins, un llamàntol, escamarlans o sípies. Però per als amants del marisc és important saber que és temps de musclos del Delta de l'Ebre i moltes revetlles es fan compartint musclada, un producte de qualitat, proximitat i bon preu, que per Sant Joan està en el seu millor moment i d'aquí que també doni nom a una recepta molt suculenta: la musclada de Sant Joan. Tots ells els trobareu a les peixateries del Mercat de la Concepció.També és molt habitual compartir un bon pa amb tomàquet amb embotits i formatges. El pa amb tomàquet no té gaire misteri si es fan servir productes de qualitat: un bon pa, un bon tomàquet de penjar, però també un rajolí d’oli d’oliva verge extra. I és importantíssim que els formatges i els embotits que l’acompanyin siguin de proximitat. Llonganissa, fuet, bull blanc, bull negre, pernil, etc. A la vostra xarcuteria del Mercat de la Concepció us prepararan una safata a mida perquè durant l’àpat només us hagueu de preocupar de gaudir-la.

L’horta tampoc pot faltar en una taula de revetlla. L’estiu és indiscutiblement temps de fruites ihortalisses que no poden faltar a taula: tomàquets, cogombres, mongetes tendres i diverses varietats d'enciams per fer amanides.

Si sou més aviat de carn, cal saber que és l'època de menjar conill, xai, i pollastre o vedella de proximitat. El Mercat de la Concepció és un gran rebost per conèixer les carns del territori que també tenen la seva temporada i els paradistes sempre seran els vostres guies per ajudar-vos a triar què és el millor per a cada moment.


I un cop ho tenim apamat el sopar de revetlla, és moment de brindar. No hi ha tradició més bonica, festiva i catalana que fer-ho amb bombolles de cava tot admirant un castell de focs artificials o ballant al voltant d’una foguera!

Bon estiu i bones revetlles!

HORARI D'HIVERN

Mercat alimentació
Dilluns i dissabte de 08:00 a 15:00 h
De dimarts a divendres de 08:00 a 20:00 h


Electrodomèstics Miró
Dilluns a dissabte de 10 a 20:30 h

Floristeries

De dilluns a diumenge de 0 a 24 h.

Aragó, 313-317 08009 Barcelona
Segueix-nos també a