Receptes

Carn de cabrit i xai de llet!

Solem associar l’estacionalitat a fruites i verdures, però el cert és que la carn i el peix també tenen estacionalitat, uns períodes on el seu consum és més idoni que en altres moments de l’any. I ara, en plena primavera, és el millor moment per degustar carn de cabrit i el xai de llet.

Com a consumidors és habitual que ens costi diferenciar entre el cabrit i el xai de llet. Els cabrits són les cries de les cabres, mentre que els xais de llet són les cries de les ovelles i tots dos es caracteritzen per alimentar-se exclusivament de llet. Quan les cries, tant de cabrit com les de xai, se sacrifiquen, solen tenir entre 30 i 45 dies d’edat i solen pesar al voltant de 8 kg, la qual cosa fa que la seva carn tingui un color rosat, sigui molt tendra i tingui molt poc greix. Per contra, els exemplars de més edat tenen més greix i menys tendresa que les cries. Però la gran diferència entre el cabrit i el xai de llet, a més de ser animals diferents, és que la carn de cabrit té un gust molt més suau que la del xai. A la vista, la carn de cabrit és més rosada que la de xai de llet, la qual té un color més vermellós.

I per què el cabrit i el xai de llet són una carn idònia per menjar durant els mesos de primavera? Senzillament perquè durant la primavera les cabres i les ovelles que alleten a les cries s'alimenten de pastures fresques i d'aquesta manera és com la carn de les seves cries acaben sent més suaus, tendres i amb menys greix que en una altra època de l'any. Per la mateixa raó, l’abundància de pastures, la primavera també és el moment de l’any de major producció, ja que és quan neixen més cries. En podem trobar al mercat durant tot l’any, però durant la primavera és el seu millor moment.

Si ens fixem en els aspectes nutricionals, tant la carn de cabrit com la de xai, són de les carns més completes. Formen part del grup de les carns vermelles, igual que el bou, el cavall, l’ànec o la guatlla, i són una gran font de proteïnes, zinc i vitamines del grup B. Així és com es pot complir una dita popular que diu: “la carn de corder, no et fa gras, però sosté”.

Si ens fixem en les possibles elaboracions de la carn de cabrit, podem recordar les paraules del gastrònom Néstor Luján, qui va escriure: «és l'absència d'inútils i superflus guarniments i de qualsevol artificiositat. Una carn ideal i rosada, que es fon literalment a la boca». Aquesta és la clau principal de la carn de cabrit, que es fongui a la boca.

A Catalunya la forma més popular i venerada de gaudir del cabrit és menjar-ne les costelles arrebossades. Tot i això, tant al cabrit com al xai de llet, en general s’hi poden aplicar les mateixes coccions. De les dues carns se’n poden menjar els menuts, com els ronyons o el fetge. L’espatlla o la cuixa al forn és tot un clàssic. També se’n fan rostits, estofats, guisats, etc., i, fins i tot, cecina i embotits. Són carns molt versàtils i admeten un gran ventall de combinacions amb altres aliments de temporada.

HORARI D'HIVERN

Mercat alimentació
Dilluns i dissabte de 08:00 a 15:00 h
De dimarts a divendres de 08:00 a 20:00 h


Electrodomèstics Miró
Dilluns a dissabte de 10 a 20:30 h

Floristeries

De dilluns a diumenge de 0 a 24 h.

Aragó, 313-317 08009 Barcelona
Segueix-nos també a