Receptes

Fruita dolça de primavera!

La primavera és una explosió de color, també al mercat, especialment a les fruiteries i floristeries. Mentre a la façana del Mercat de la Concepció, pel carrer València, llueixen tota mena de flors, les fruiteries omplen de colors i perfums els passadissos del mercat amb la fruita dolça.

Els cítrics hivernals s’acomiaden amb l’arribada de la primavera i donen pas, al març, al vermell dels maduixots -una de les fruites amb més vitamina C-, i les maduixa del Maresme. Nespres i albercocs ens alegren el mes de maig. També les cireres, la fruita que menys temps ens acompanya perquè al juliol s’acaba la temporada, i les prunes, que comencen temporada al juny. Els nabius també arriben al juny, però estaran en temporada fins al desembre. I a mesura que la primavera s’acomiada, les fruiteries comencen a lluir la fruita estival com el meló, la síndria, les nectarines i els primers préssecs. La temporada és aquesta, però també és cert que amb els efectes del canvi climàtic, s’està veient que les característiques meteorològiques de la primavera i l’estiu arriben abans, motiu pel qual al mercat podem trobar aquestes fruites més aviat del que es podien trobar fa uns anys. 

Els colors càlids caracteritzen la fruita de primavera, però també la seva dolçor i delicadesa. Té una durada de poques setmanes, però a la vegada està farcida de nutrients que són molt necessaris per al nostre organisme. “Molta fruita menjaré i molta salut tindré”, diu la dita popular.
 
Només pels seus colors podem saber algunes de les seves bondats nutricionals. Les fruites de color groc i ataronjat contenen carotenoides, els quals es transformen en vitamina A dins l’organisme i és essencial per a la conservació de la vista, la pell, els cabells i les mucoses. Les fruites de color vermell i morat, com les cireres o les prunes, contenen pigments antioxidants i tenen beneficis antisèptics. En concret, els nabius es recomanen per prevenir les infeccions urinàries. Però sigui primaveral o no, en general, és important menjar fruita perquè aporta grans beneficis a l’organisme: conté un elevat percentatge d'aigua que ens ajuda a hidratar el cos, consumida sencera aporta fibra, és una ingesta de sucres naturals -glucosa i fructosa- i també és rica en potassi -important per mantenir els nivells de sodi en sang i afavorir la pressió sanguínia- i també en magnesi -el qual intervé en el funcionament de nervis, músculs i budells, a més de formar part dels ossos i les dents-.

Portar un ritme de vida frenètic i tenir poc temps per menjar no estan renyits amb una alimentació sana i equilibrada. La fruita és un aliment que podem consumir sense cuinar. A les persones que els agrada no els fa mai mandra, però hi ha persones que sempre troben excuses per no menjar-ne. Una de les excuses més habituals és que pelar la fruita és molt pesat, però cada cop és més habitual que algunes parades també venguin la fruita pelada, tallada i preparada per degustar. Per altra banda, també trobem altres fórmules de menjar-nos-la, com per exemple amb els populars batuts de fruites i verdures o els sucs com els que recomana la nutricionista Carla Zaplana al seu llibre Batuts Verds” o  la podem introduir amb receptes, siguin de postres o com a entrants. La Marta Jubert del blog Pa de Nous, té una recepta de Gaspatxo d’albercocs d’allò més deliciosa, però si preferiu el dolç, doneu una ullada a la seva recepta de “Mousse de maduixots”. Dues receptes ben fresques i diferents per donar la benvinguda a la fruita de primavera.

Text: Núria Escalona
 

HORARI D'HIVERN
Mercat alimentació
De l'1 de setembre de 2021 al 16 de juliol de 2022:
Dilluns i dissabte de 8:00 a 15:00 h
De dimarts a divendres de 8:00 a 20:00 h

Autoservei Caprabo
De dilluns a dissabte: de 09:00 a 20:00 h
Electrodomèstics Miró
Dilluns de 10 a 13 h
De dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 17 a 20:30 h
Floristeries
De dilluns a diumenge de 0 a 24 h

Aragó, 313-317 08009 Barcelona
Segueix-nos també a