Receptes

El Bacallà es reivindica per Setmana Santa

Fresc, congelat, fumat, salat i assecat… El bacallà es reivindica a les parades del mercat de múltiples formes, regalant opcions infinites a qui tingui a bé comprar-lo. És dels aliments imprescindibles de la cuina catalana que demostra versatilitat gastronòmica i una gran capacitat de resiliència. El 1972, Josep Pla va escriure a “El que hem menjat”: "El bacallà compleix amb la seva obligació fins i tot després d'haver estat convertit en mercaderia ressecada, fibrosa i momificada. El bacallà és susceptible de ressuscitar, cosa que no sol pas ésser gaire corrent ni donar-se amb excessiva freqüència".
 
Sigui com sigui, hi ha estils i maneres de cuinar-lo molt diverses. Dependrà del receptari que tinguem a mà, del pòsit que àvies i mares hagin deixat en nosaltres, del temps que tinguem i de les ganes… Hi ha tantes variables que intervenen a l’hora de cuinar... Però la salut – el nostre benestar físic i mental - hauria de ser sempre la primera. En això, el bacallà hi juga a favor perquè és un peix blanc amb un valor nutritiu excepcional per l’elevada quantitat de proteïnes de valor biològic que conté, a més a més de menys d’un 3% de greix.  
 
En qualsevol cas, la versatilitat del bacallà es concreta en un ventall d’elaboracions molt ampli que abraça receptes senzilles i sofisticades. Ara n’és temps. La temporada del bacallà fresc va de finals de tardor fins a la primavera i és una menja que es reivindica coincidint amb la Setmana Santa. Es pot cuinar al vapor, a la graella, al forn, a la paella o al microones. Sovint és més temptador en forma de bunyol o croqueta i fins i tot en el farcit d’uns pebrots. Li van extremadament bé les salses i els confits. L’amoroseixen i ens fan la tendresa blanca més temptadora. El trobareu, de la millor qualitat, a les parades de pesca salada del mercat, ja sigui salat o remullat. És una delícia en receptes crues com l’esqueixada o l’empedrat o cuites com la que us comentem a continuació.
 
Repassar el receptari català del bacallà és gairebé inabastable, però hi ha preparacions que regalen la vista i animen el gust, com la cassoleta de calçot i bacallà que ha cuinat la fotògrafa i bloguera gastronòmica Nani Nolla. Tafanegeu el seu blog i veureu que amb 200 grams de bacallà esqueixat i dessalat, 4 calçots cuits, romesco, arrels i cumquats tindreu una boníssima recepta. Bé, estèticament serà difícil superar la seva. De Nani Nolla podem dir que en això de cuinar i escriure al blog “–És qui talla el bacallà!”, una frase feta, per cert, que demostra el pes que té aquest producte a la nostra cultura.  

Text: Ruth Troyano

HORARI D'ESTIU
Mercat alimentació
Del 18 de juliol al 31 d'agost de 2022:
De dilluns a dissabte de 8:00 a 15:00 h
Autoservei Caprabo
De dilluns a dissabte: de 09:00 a 20:30 h
Electrodomèstics Miró
Dilluns a dissabte de 10 a 20:30 h
Floristeries
De dilluns a diumenge de 0 a 24 h. Excepte agost

Aragó, 313-317 08009 Barcelona
Segueix-nos també a