Receptes

Carabassa

Pocs la coneixen per Cucurbita, que n'és el gènere científic, però tan sols indicant les tres primeres lletres del nom popular, segurament que molts l’encertarien. I més encara si som a plena tardor. Sí, parlem de la carabassa o carbassa, una hortalissa rica en vitamina C, amb fibra, vitamina A, fòsfor i potassi, molt convenients per a la salut. La seva temporada es mou entre els mesos de setembre i novembre, però es pot consumir tot l’any si es guarda en un lloc fresc, sec i ventilat. Aguanta fins a 6 mesos després de ser collida!  El consumidor, no obstant, l’associa amb aquell moment de l’any en què ja venen de gust els plats calents de cullera, tot i que aquest 2022 els freds no acaben d’arribar.
 
A Catalunya, se’n produeixen unes 11.000 tones anuals i per bé que la producció de carabassa està molt estesa, les principals zones productores són les de regadiu: l’Alt Empordà, principalment, però també el Baix Ebre, el Baix Camp i el Pla d’Urgell. En el nostre imaginari, destaca pel seu cromatisme taronja, però en podem trobar de tots colors, mides, formes i amb diferents tipus de llavors.  A la cuina, hi ha tres varietats predominants. La més coneguda i popular, per la seva grandària, és la carbassa rabequet i és la base de plats com el puré, però també d’altres de més sofisticats. La carabassa violí o cacauet també és molt versàtil a la cuina i el nom defineix precisament la seva forma característica. La carbassa confitera, en canvi, té la polpa blanca i és fibrosa; també és coneguda com a carabassa de cabell d’àngel i s’utilitza per fer confitura a partir d’un procés de cocció i addició de sucre dels filaments que hi ha al seu interior. L’utilitzen per fer dolços i un bon exemple són els pastissets de Rasquera, a Ribera d’Ebre.

 
Quan la triem al mercat, és important que tingui peduncle i un color carbassa més pujat per assegurar que són més dolces. És una hortalissa amb aplicacions culinàries senzilles que van des de sopes, cremes, salses, guisats, purés, truites, hummus i estofats. La podem trobar a l’alta gastronomia amb jocs agredolços i també en un plat de puré amb sabor més melós per a un bebè. És força saciant i aporta poques calories, per tant, és un bàsic de la dieta mediterrània. De fet, al llarg del dia s’aconsella prendre fins a dues racions d’hortalisses. De la carabassa se n’aprofita la polpa i les llavors, que es poden fregir o torrar al forn per a condimentar, o com a pica-pica. Reduir el malbaratament és un deure que tenim tots els ciutadans.
 
Una altra manera d’incloure la carabassa a casa sense necessitat de passar per la cuina és a través de la decoració. Les de Halloween són de cultura importada, però les que embelleixen l’espai i el fan més càlid són les de tamany més petit. Combinades per formes i colors donen calidesa i ens connecten amb el cromatisme de tardor que tenyeix a aquestes alçades de l’any, el camp. 

HORARI D'HIVERN

Mercat alimentació
Dilluns i dissabte de 08:00 a 15:00 h
De dimarts a divendres de 08:00 a 20:00 h


Electrodomèstics Miró
Dilluns a dissabte de 10 a 20:30 h

Floristeries

De dilluns a diumenge de 0 a 24 h.

Aragó, 313-317 08009 Barcelona
Segueix-nos també a